ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση 30% στα έσοδα των καταστημάτων με είδη εστίασης τα Χριστούγεννα

Στην Πρωτοχρονιά στηρίζουν πλέον τις τελευταίες τους ελπίδες για ανάκαμψη οι εστιάτορες Μένια Σπλήνα: «Παρά την μείωση σε σχέση με άλλες χρονιές είμαστε ευχαριστημένοι αν λάβουμε υπόψη αυτά που γίνονται στην κοινωνία».

Στην Πρωτοχρονιά στηρίζουν πλέον τις τελευταίες τους ελπίδες για ανάκαμψη οι εστιάτορες Μένια Σπλήνα: «Παρά την μείωση σε σχέση με άλλες χρονιές είμαστε ευχαριστημένοι αν λάβουμε υπόψη αυτά που γίνονται στην κοινωνία».

Στην Πρωτοχρονιά στηρίζουν πλέον τις τελευταίες τους ελπίδες για ανάκαμψη οι εστιάτορες
 
Μένια Σπλήνα: «Παρά την μείωση σε σχέση με άλλες χρονιές είμαστε ευχαριστημένοι αν λάβουμε υπόψη αυτά που γίνονται στην κοινωνία».
 
Αν και τα Χριστούγεννα η κίνηση των καταναλωτών που ήθελαν να διασκεδάσουν  ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με αντίστοιχες εορταστικές περιόδους του 2011, ωστόσο τα κέρδη που προέκυψαν από το τριήμερο των Χριστουγέννων δεν άγγιξαν τα ποσοστά κατανάλωσης προηγούμενων ετών, καθώς κατέγραψαν πτώση της τάξης του 30%-40%. Αν και όπως μας δήλωσαν Σερραίοι εστιάτορες δεν περίμενάν να γίνει κάποιο «γιορτινό θαύμα» δείχνοντας κατανόηση για τις δυσκολίες στις οποίες διέρχονται οι καταναλωτές, ωστόσο περίμεναν κάτι περισσότερο από τους Σερραίους.
 
Όπως μας δήλωσε η καταστηματάρχης και Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ιδιοκτητών με είδη εστίασης κ. Μένια Σπλήνα: «Καταγράψαμε πτώση τις τάξης του 30-40% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Παρ όλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι αν λάβουμε υπόψη αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία, με όλες αυτές τις μειώσεις εισοδημάτων και τις απολύσεις, ο κόσμος βρίσκεται σε δύσκολη θέση». Απογοητευμένος από την κίνηση εμφανίζεται ο κ. Γιώργος ιδιοκτήτης ταχυφαγείου: «Δεν πήγαν καλά οι δουλειές, ακόμα και το ντελίβερι που άλλες χρονιές ιδιαίτερα την παραμονή των Χριστουγέννων ήταν αυξημένο, φέτος μπορώ να σας πως κάναμε μόνο 12 παραδόσεις».
 
Η αγορά μικρών ποσοτήτων φαγητού και η προτίμηση των φθηνών προϊόντων κυριάρχησαν όπως μας δήλωσαν οι εστιάτορες, αφήνοντας μεγάλες τροφίμων και α υλικών στις αποθήκες και τα ράφια τους «Ευτυχώς ήξερα πως η κίνηση θα είναι πεσμένη και δεν αγόρασα αρκετά κρεατικά, το 40% αυτών που αγόρασα παραμένει στο ψυγείο», μας είπε ο κ. Γιώργος.
 Ούτε και οι γενναίες προσφορές από πλευράς των καταστημάτων φάνηκαν ικανές να συγκινήσουν τους Σερραίους, όπως μας δήλωσε η κ. Σπλήνα: «Δεν προσθέσαμε στις τιμές το καθιερωμένο δώρο των Χριστουγέννων, ούτε προβήκαμε σε κάποιο άλλο είδος αύξησης, κάναμε ότι μπορούσαμε για να ελαφρύνουμε τον κόσμο και να προσφέρουμε το προϊόν μας σε χαμηλές τιμές».
 
Πλέον τα εστιατόρια ποντάρουν το τελευταίο τους χαρτί στην Πρωτοχρονιά, γιορτή όπου παραδοσιακά καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών στην αγορά. «Ελπίζουμε πως η κίνηση στην Πρωτοχρονια θα είναι μεγαλύτερη, καθώς μετά τις εορτές το 23% μας περιμένει στην γωνία, ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες υποφέρουν», μας είπε η κ. Σπλήνα.
 
Παράλληλα η κ. Σπλήνα μας υπογράμμισε ι θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν θα βγουν έξω προκειμένου να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις: «Σημαντικό είναι ο κόσμος να γνωρίζει που θα φάει. Να ελέγχουμε ποιοτικά και να ελέγχουν πόσο φρέσκα είναι τα προϊόντα που θα καταναλώσουν. Εγγυόμαστε όμως πως τις Σέρρες όλα τα καταστήματα προσφέρουν φαγητό υψηλού επιπέδου. Τέλος θα ήταν καλό πριν παραγγείλουμε να τσεκάρουμε τις τιμές στον κατάλογο».