ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγά τα οφέλη για την υγεία - Πλούσια σε ιδιότητες

Τα αυγά μπορούν να χαρακτηριστούν διατροφικό "υπερόπλο". Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα της ημέρας για να τα γευτείς

Τα αυγά μπορούν να χαρακτηριστούν διατροφικό "υπερόπλο". Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα της ημέρας για να τα γευτείς

Τα αυγά μπορούν να χαρακτηριστούν διατροφικό "υπερόπλο". Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα της ημέρας για να τα γευτείς, μπορούν να καταναλωθούν ως πρωινό, μεσημεριανό ακόμη και βραδινό. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σελήνιο, φώσφορο, χολίνη, βιταμίνη Β12 και αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά κρατούν τα κύτταρα του σώματος υγιή.

Γιατί τα αυγά μας κάνουν καλό;

-Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

-Έχουν μεγάλη ικανότητα κορεσμού κι έτσι βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους

-Συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

-Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν τη μυϊκή απώλεια

-Έχουν ευεργετική δράση για την εγκεφαλική λειτουργία

-Ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την επίδραση του αυγού στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Για διάστημα 12 μηνών συνολικά οι συμμετέχοντες έπρεπε να ακολουθήσουν είτε μια διατροφή πλούσια σε αυγό (12 αυγά την εβδομάδα) είτε με χαμηλή κατανάλωση αυγού (λιγότερο από 2 αυγά την εβδομάδα), στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους και ιδίως του καρδιαγγειακούς τους δείκτες, όπως τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα τους, τα επίπεδα του σακχάρου τους και η αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, ασχέτως της ποσότητας αυγού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, κανένας εξ αυτών δεν παρουσίασε επιδείνωση στους καρδιαγγειακούς του δείκτες.

«Παρά τις αντικρουόμενες συστάσεις σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αυγού σε άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη, η έρευνά μας υποδεικνύει ότι δεν είναι απαραίτητη η αποχή από την κατανάλωσή του εφόσον εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Νικ Φούλερ.

«Μια υγιεινή διατροφή, όπως αυτή που υιοθετήθηκε στη μελέτη, δίνει για παράδειγμα έμφαση στην αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (π.χ. βούτυρο) με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. αβοκάντο και ελαιόλαδο)» προσθέτει.

«Αν και τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερίνη –και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ‘κακής’ LDL χοληστερίνης– η νέα μελέτη φαίνεται να υποστηρίζει τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγού έχει μηδαμινή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος» καταλήγει ο Δρ Φούλερ.