Πρωτοσέλιδο

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Αύξηση μεγέθους γραμματων Μείωση μεγέθους γραμματων Επαναφορά μεγέθους γραμματωνprint

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης ο σπουδαίος σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα στου Facebook.

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

Φιλμογραφία

- «Ο μικρός δραπέτης» (1969)

- «Πανικός» (1969)

- «Ζούγκλα των πόλεων» (1970)

- «Κατάχρησις εξουσίας» (1971)

- «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985)

- «Σχετικά με το Βασίλη» (1986)

- «Ακατανίκητοι εραστές» (1988)

- «Έρωτας στη Χουρμαδιά» (1990)

- «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» (1992)

- «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996)

- «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998)

- «Φτάσαμεε!» (2004)

Θεατρικά

- «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006)

- «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011)

- «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012)

- «Η δημοπρασία»

- «Η γυναίκα του αστροναύτη»


Newsletter

Σαν σήμερα...

1912 | 

Στο ημερολόγιο που κρατούσε εκείνες τις μέρες ο τότε μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου έγραψε: «…Την επομένη ημέρα 13 Νοεμβρίου αι Α.Α. Υψηλότητες (σ.σ. εννοεί το διάδοχο του βασιλικού θρόνου Βόρι και τον αδελφό του Κύριλλο που επισκέπτονταν την πόλη) αφού εδέχθησαν τας διαφόρους επιτροπάς και τους διδασκάλους Βουλγάρων, Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, περιήλθον διάφορα μέρη της πόλεως, μετά μεσημβρίαν δε της αυτής ημέρας απήλθον σιδηροδρομικώς εκ Σερρών προς διεύθυνσιν της Θεσσαλονίκης…».

1927 | 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Δικέφαλου Σιδηροκάστρου νίκησε στην Ηράκλεια τον τοπικό Ορφέα με 3-1. Τον αγώνα διαιτήτευε στο πρώτο του μέρος ο Καπετάνιος και στο δεύτερο ο Ιωάννης Πασχαλιάς. Τα τέρματα της νικήτριας ομάδας του Δικέφαλου σημείωσαν ο Ευστράτιος Καζαντζίδης στο 37΄, ο Ανδρέας Ντούτος στο 80΄ και ο Λαζαρίδης στο 85΄.

1932 | 

Στο «Πάνθεον» προβάλλονταν η ταινία «Ο βασιλιάς των τζαμπατζήδων» με το γάλλο κωμικό της εποχής Ζωρζ Μίλτων και εκτός προγράμματος το «Καμπαρέ των νάνων». Στο «Κρόνιον» προβάλλονταν η ταινία «Υπό τας στέγας των Παρισίων» με την Πύλα Ιλέρτ.

1965 | 

Απεχώρησε από την Νομαρχία Σερρών ο Σιβετίδης Γεώργιος. Είχε διατελέσει Νομάρχης Σερρών από 19 Ιουνίου του ιδίου έτους.

1992 | 

(Παρασκευή) Πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Φαίδρα» του Γ. Ρίτσου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.
Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)

Τα πιο διαβασμένα

Τις τελευταίες 7 ημέρες