Πρωτοσέλιδο

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Αύξηση μεγέθους γραμματων Μείωση μεγέθους γραμματων Επαναφορά μεγέθους γραμματωνprint

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τρίτης ο σπουδαίος σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα στου Facebook.

«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Ο Σταύρος Τσιώλης σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985 ενώ οι Ακατανίκητοι Εραστές το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.Οι ταινίες του έχουν ένα ιδιαίτερα προσωπικό στιλ καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και τη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών. Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα σενάριά του αποτελεί η περιπλάνηση, αρκετές φορές στον τόπο καταγωγής του, την Αρκαδία. Σε πολλές ταινίες του χρησιμοποίησε ως πρωταγωνιστή τον Αργύρη Μπακιρτζή

Ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του αλλά για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής (Μαριώ, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αντώνης Ρέμος).

Φιλμογραφία

- «Ο μικρός δραπέτης» (1969)

- «Πανικός» (1969)

- «Ζούγκλα των πόλεων» (1970)

- «Κατάχρησις εξουσίας» (1971)

- «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985)

- «Σχετικά με το Βασίλη» (1986)

- «Ακατανίκητοι εραστές» (1988)

- «Έρωτας στη Χουρμαδιά» (1990)

- «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» (1992)

- «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» (1996)

- «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998)

- «Φτάσαμεε!» (2004)

Θεατρικά

- «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006)

- «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011)

- «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012)

- «Η δημοπρασία»

- «Η γυναίκα του αστροναύτη»


Newsletter

Σαν σήμερα...

1816 | 

Γεννήθηκε ο γιος του ήρωα της; επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά, Κωστάκης. Ο Εμμ. Παπάς είχε έντεκα παιδιά, οκτώ αγόρια και τρεις θυγατέρες.

1937 | 

Στον θερινό κινηματογράφο «Έσπερος» προβλήθηκε η ταινία «Ο δρόμος προς την δόξα» με τον Τζέιμς Κάγκνεϋ.

1937 | 

Στο εξοχικό κέντρο «Ρομάντζα» του Χρήστου Καρεκλά άρχισε τις εμφανίσεις του το «άριστα κατηρτισμένο συγκρότημα» του θιασάρχη Πέπα Σεγούνα, στο οποίο συμμετέχει και ο σερραίος ηθοποιός Αθανάσιος Πέννας.

1952 | 

Έφτασαν στις Σέρρες ο Βασιλέας Παύλος με τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Το βράδυ κατέλυσαν στην οικία του Ιατρού Χ. Παπαβασιλείου.

1962 | 

Ξεκίνησε η «Μεγάλη Εμποροζωοπανήγυρις Σερρών». Ο δήμαρχος Σερρών Β. Χατζηιακώβου γνωστοποίησε ότι: «Η κατ' έτος τελουμένη Εμποροζωοπανήγυρις Σερρών ήτις κατά το παρελθόν έτος 1961 εσημείωσε τεραστίαν επιτυχίαν, συγκεντρώσασα χιλιάδας επισκεπτών εκ διαφόρων περιοχών της Επικρατείας, επισκεπτών εκ διαφόρων περιοχών της Επικρατείας, ιδία της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, ως και εμπόρους, Ζωεμπόρους και Μικροπωλητάς, οίτινες μάλιστα ενήργησαν σοβαρωτάτας πράξεις αγοραπωλησίας, θέλει τελεσθή εφέτος εις την παλαιάν της θέσιν και εις την ευρύχωρον γνωστήν πεδιάδα Ανατολικώς της πόλεως, υπό το όνομα «ΜΕΡΑΣ ΣΕΡΡΩΝ» - (Αεροδρόμιον). (Από 26 Αυγούστου μέχρι της 1ης Σεπτεμβρίου 1962). Καθ' όλην την διάρκειαν ταύτης από της 8-10 μ.μ. ώρας το Κινηματογραφικόν συγκρότημα του Δήμου θα προβάλει διαφόρους κινηματογραφικές ταινίες Κοινωνικού - Μορφωτικού - Ψυχαγωγικού περιεχομένου».
Ιστορικό ημερολόγιο των Σερρών
Επιμέλεια: Σ. Π. Αραμπατζής
(δημοσιογράφος ΕΡΑ Σερρών)

Τα πιο διαβασμένα

Τις τελευταίες 7 ημέρες